Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

XERION hevederes járószerkezettel és Stage V motorokkal2020-03-24

A CLAAS bemutatta a XERION TRAC TS nehéztraktort négy hevederes járószerkezettel, és ezenkívül az érdeklődők megismerhették a traktorcsalád Stage V besorolású motorjait is, továbbá a CEBIS érintőképernyős vezérlést kapott. A cég bejelentette: az új XERION 4200 váltja a korábbi XERION 4000-et – tudatta az AXIÁL Kft., a CLAAS termékek magyarországi forgalmazója az Agro Naplóval.

 

A XERION TRAC TS teljesítménye 530 lóerőig terjed. Az új nehéztraktor hevederes járószerkezettel XERION TRAC TS 5000 és 4500 néven érkezik, teljesítménye pedig 530 lóerő (390 kilowatt), illetve 490 lóerő (360 kilowatt). A járószerkezetet a holland Zuidberg szállítja, a 30”/762 mm szélességű gumihevedert pedig a CAMSO készíti.

Az új gép futófelülete 25 százalékkal növekedett, a legnagyobb gumiabroncshoz képest. Ez biztosítja a biztonságos vonóerő-átvitelt és az alacsony talajnyomást szinte minden körülmény között. A lengő felfüggesztés lehetővé teszi, hogy a hevederes szerkezet a legjobban igazodjon a talajviszonyokhoz. A rugózott kabin magas szintű vezetési kényelmet biztosít. A XERION TRAC TS üres tömege 24 tonna. A közúti forgalomban a megengedett össztömeg akár 30 tonna is lehet. Ezenkívül a gép szélessége – minden felszereltségi szintnél – 3 méteren belül marad.

 

class traktor_1

 

Ami az új XERION 4200-at illeti, motorteljesítménye csaknem 30 lóerővel nőtt, ami így eléri a 462 lóerőt (340 kilowattot). Ez azt jelenti, hogy a traktor szignifikánsan nagyobb teljesítménytartalékkal rendelkezik. Mindez a kiegészítő egységek, mint például a teljesítményhidraulika meghajtásakor jelent többletet, ami hígtrágya kijuttatásakor lehet fontos.

A XERION 5000 és 4500-as szériánál az emissziós szabvány változásával növekedett a nyomaték is kis- és közepes fordulatszám-tartományban. A kipufogógáz utókezelés - ami DOC-ból, DPF-ből és SCR-ből áll - beépíthetővé vált a rendszerbe. Az új XERION modellek esetében a kipufogógáz-technológia nem korlátozza a kezelőt a kilátásban, minden befér a motorháztető alá. Az új motorokkal a karbantartási periódus 1000 órára növekszik, ami duplája az előzőnek. A nívópálcát egy érzékelő váltotta fel, és az olajszint, valamint a szükséges újratöltési mennyiség megjelenik a CEBIS-ben.

A gépkezelő – a traktor vezetőjének – kényelmét szolgája az új kartámasz, CEBIS érintőképernyővel. A kabinba az AXION-ból és ARION-ból már ismert CMOTION menetkar és az érintőképernyős CEBIS került, valamint a hozzátartozó kartámasz. A 12” képernyő az összes fontos gépbeállítást is lehetővé teszi, továbbá közvetlen hozzáférést nyújt a kormányzás, sebességváltó és a hidraulika beállításokhoz, valamint a funkciógombok egyedi hozzárendelését a CMOTION menetkaron és a kartámaszon.

 

claas traktor_4

 

Az új kezdőképernyő egy pillanat alatt megmutatja a funkcióbillentyűk egyedi hozzárendeléseit és lehetővé teszi a motor-olajszint kabinból történő ellenőrzését is. Az egyedi beállítások egy USB-meghajtóra menthetők, így könnyen átvihetők egy másik XERION-ba – tartalmazz az ismertető.

 

Fordította: Ruzsicsné Krascsenics Nelli, marketingkommunikációs csoportvezető
és ifj. Bátyity Antal, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.
Forrás és kép: CLAAS