Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Talajápolás felsőfokon. Vegyszermentes gyomirtás bármely kultúrában2018-04-06

Az utóbbi években részben környezetvédelmi programok, részben pedig költségtakarékossági okokból kezd visszaszorulni a vegyszerek használata, és előtérbe kerülnek a mechanikai gyomirtó eszközök. A HATZENBICHLER nyugat-európai gépgyár konstruktív megoldást kínál szinte minden hagyományos szántóföldi és speciális (kertészeti) kultúrához egyaránt.

 

Kép fő gépcsoportot kell megemlítenünk, a gyomfésűket és a sorközművelő kultivátorokat (kapákat), értelem szerűen utóbbit kapás- és speciális kultúrákban alkalmazzuk, bár mindkét géptípus esetében vannak közös megoldások!

hatzenbichler-01

A gyomfésű elengedhetetlen része a hatékony termesztésnek, a tavaszi munkák legelső művelete a gyomirtás. Drága növényvédő szerek kijuttatása nélkül a még kelő, illetve kezdeti fenológiai állapotban lévő gyomok gyökerét kihúzza, vagy megsérti a gyomot, egy részét pedig betakarja földdel. Emellett serkenti a kultúrnövény gyökérnövekedését, ezáltal pl. a gabona bokrosodását. Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát – elvágva a kapillárisokat- és javítjuk vele a talaj levegő-háztartását. Láthatjuk tehát, hogy a gyomirtás mellett számos más előnye van. Emellett műtrágyakijuttató (folyékony, vagy granulátum) egységgel még egy további munkafolyamatot is elvégezhetünk egy munkamenetben.

A gyomfésűt leginkább gabonakultúrák ápolására használják, sőt kifejezetten ajánlott repcében, de használhatjuk kukorica, szója, cukorrépa, lóbab, burgonya, és egyéb növényeknél is. Elengedhetetlen technológia továbbá a gyepfelújításban is.

A Hatzenbichler gyomfésűk esetében a boronafogak központilag állíthatók – 10 féle fokozat – így optimálisan be tudjuk állítani a fésűk agresszivitását kultúrnövényünk és a gyomok fejlettségének megfelelően. Természetesen hidraulikus állíthatósággal is szerelhető. A kiváló minőségű acélnak, egyedi profilú központi váznak köszönhetően a munkagép nagyon stabil és strapabíró, de a könnyű és egyedülálló konstrukcióval összeszerelt boronamezők egyedileg, lánccal vannak felfüggesztve a tökéletes talajkövetés érdekében. (Ábra 1.)

hatzenbichler-02

A fogak olajban edzett acélból készülnek, igen tartósak, nagyfokú vibráció hatására sem törnek, így 3x hosszabb élettartamú, mint a normál szénacél fogak. Innovatív, rendkívül praktikus megoldás, hogy a rugótekercsek lemezzel vannak védve, ezáltal nem okozhatunk kárt a növényben. (Ábra 2.)

hatzenbichler-03

További előnyei: Jó minőségű munkavégzés, akár 12 km/h sebesség mellett, alacsony szállítási magasság a speciális csukásmódnak köszönhetően, állítható magasságú gumi támasztókerekek, nincsenek mereven rögzített oldalsó karok, ezért optimális a talajkövetés.

Hatékonyan és megbízhatóan végezhetünk mechanikus gyomirtást 1,50m-től egészen a 27,00m-es munkaszélességig a HATZENBICHLER gyomfésűkkel.

dsc01534_1_tonemapped-800

 

A HATZENBICHLER sorközművelő kultivátor program előnye a sok éves gyártási tapasztalat és az, hogy ezeket a sorközművelők szinte mindenféle sortávolságban és kultúrában egyaránt alkalmazhatók. Kukorica, napraforgó, gabona, szója, dohány, tök, eper, kukorica, cukorrépa, hagyma, burgonya, stb.

Kiváló anyagminőség, évtizedek során átgondolt és jól megtervezett, egyedi konstrukcióval gyártott munkagépek. Erős profilvázra rögzített művelő elemek (paralelogrammák) egyedileg csatlakoznak, így egy csavar meglazításával fokozatmentesen és pontosan beállítható a sorközök távolsága. A paralelogrammák egyedileg állíthatók, továbbá a munkamélységet fokozatmentesen lehet változtatni a Farmflex keréken végzett orsós beállítással. Tökéletes talajkövetés és a munkavégzés során mindig pontos munkamélység. Minden egyes hátra szerelt sorközművelő kultivátort előre is lehet szerelni megfelelő adapter hozzáillesztésével.

hatzenbichler-04

A sorközművelő kultivátor pontos irányításához peremes vagy gumi támasztókerekeket kínálunk. Emellett egyedülálló alapfelszereltség az automata lengéskiegyenlítés – harmadponttal összekapcsolva – mely kiküszöböli a traktor pontatlan mozgását, valamint forduláskor ellentétes irányba történő kiegyenlítést tesz lehetővé.

hatzenbichler-05

Minden egyes kultivátortípus számos különböző kapával szerelhető, de minden esetben edzett kemény kopóalkatrészekkel. Rugós lúdtalpkapás, Vibro-kapás, vagy különleges csillagkerekes sorközművelőket különböztetünk meg. Mindhárom esetében felszerelhetjük még munkagépünket az egyre elterjedtebb gumi csillagkerék elemekkel is, melyek a kapák mögött végeznek ápoló munkát benyúlva a tövek közé is.

hatzenbichler-06

A Hatzenbichler kormányzássegítő kamera csak a Hatzenbichler sorközművelő kultivátorokhoz kapható és illeszthető hozzá. A sorközművelő kultivátor automatikusan kormányozottá válik. Tökéletes sorkövetés, nagyobb munkasebesség, ezáltal nagyobb terület-teljesítmény. Mechanikus, pneumatikus műtrágyakijuttató (granulátum, soronként 2 kimenet), vagy igény esetén akár folyékony műtrágya kijuttatóval is felszerelhetők a kapák hátsó- vagy front-függesztett tartállyal egyaránt.

Munkaszélesség tekintetében bármely kultúrához széles választékot kínál a gyár a kis és nagygazdaságok számára egyaránt. Néhány példa ezek közül: kukoricához 4-16 soros, csillagkerekes 4-12 soros, cukorrépához 4-24 soros, gabonakultivátorok 4-32 soros, burgonya (speciális kultúrákhoz 50 cm-es sortávolságig, akár bakhátas műveléshez egyaránt) 2-6 soros kapák, de akár tök, eper, dohány, stb. növényekhez -egészen 210 cm sortávolságig- 1-3 soros kivitelben is kaphatók.

Világszerte elismert és alkalmazott márka, több évtizedes gyártási tapasztalat, rendkívül széles termékpaletta (kultivátorok minden kultúrához, minden munkaszélességben), kiváló anyagminőség, innovatív megoldások. Egyszóval prémium munkagép, de kicsiknek és nagyoknak egyaránt, mert a hazai gazdák megfizethető áron juthatnak hozzá. Hatékony és gazdaságosabb termelés környezetvédelem mellett.

Sato-Gép Kft.
Walloschek András
www.satogep.hu

hatzenbichler-07