Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Szecskázásra született – John Deere 8000/9000 sorozatú önjáró szecskázók2023-05-10

A John Deere 2022-ben ünnepelte az önjáró szecskázógépek gyártásnak 50. évfordulóját. A gépek gyártása az Egyesült Államokban, az iowai Ottumwában kezdődött 1972-ben, majd 1992-re a teljes gyártáskapacitás átkerült a németországi Zweibrückenbe, ahol az idei év tavaszán gördült le a gyártósorról a húszezredik John Deere önjáró szecskázó.

 

A zweibrückeni gyár jelenleg a szecskázógépek fejlesztési központja is, ahol évente közel 1000 db szecskázó készül, majd kerül értékesítésre szerte a világban. Az elmúlt 50 évben 11 különböző sorozat számos típusváltozata jelent meg, és természetesen rengeteg műszaki, valamint IT fejlesztés került a gépekbe a nagyobb betakarítási teljesítmény, az automatizálás és a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Egy fejlesztési cél azonban mindig közös volt az egyes szériák megtervezésében: a lehető legjobb takarmányminőség előállításának biztosítása.

 

8600-jd

 

Az 50 év legszembetűnőbb változása talán a gépek teljesítményében mutatkozik meg. Csak viszonyításképpen, míg az első, 1972‑ben kiadott 5200‑as önjáró szecskázó teljesítménye 163 LE volt, addig a 2018-ban megjelent legnagyobb, 9900-as típus már 970 LE‑s motorteljesítménnyel rendelkezik. Közel 6‑szorosra nőtt a motorteljesítmény, ezzel párhuzamosan a betakarítási teljesítmény, mindemellett jelentősen javult a betakarítás minősége is.

Típusválaszték a különböző gazdasági méretekhez

A John Deere önjáró szecskázógépeknek két sorozata áll rendelkezésre a különböző állattenyésztő gazdaságok és bérvállalkozók számára. A 8000‑es sorozat az úgynevezett „standard body”, míg a 9000-es a „wide body” elnevezést kapta, mely kifejezések a standard 680 mm‑es, illetve a széles 850 mm‑es szecskázódob- és etetőcsatorna-szélességre utal.

 

9600

 

A 8000‑es sorozat 6 típust foglal magában 401‑től 585 LE‑s névleges teljesítménnyel, míg a 9000‑es sorozat 5 teljesítményszinten áll rendelkezésre 700‑tól 970 LE‑ig. Felépítésüket tekintve azonosnak mondható a két sorozat, azaz a fő komponensek, mint alváz, járószerkezet, hidraulikarendszer, fülke, burkolatok, szinte teljesen megegyeznek, azonban a két sorozat áteresztőképesség-határa az eltérő adagoló- és szecskázódob-szélesség miatt különbözik. A betakarítási teljesítményt a sorozatokon belül az egyes típusoknál pedig a motorteljesítmény határolja le.

 

8600-jd

 

Nagy teljesítményű gazdaságos motorok

A John Deere önjáró szecskázóiban a különböző teljesítményszintekhez 4 különböző motortípus áll rendelkezésre. A 8100‑as 9,0 l‑es, 6 hengeres, a 8200, 8300, 8400, 8500, 8600 típusokban pedig 13,5 l‑es, 6 hengeres John Deere PowerTech motorok találhatók, melyek névleges teljesítményük mellett motorfordulatszám-eséskor közel 10%‑os extra teljesítménnyel rendelkeznek. A 9500, 9600 és 9700 típusokat a legújabb fejlesztésű, 6 hengeres, 18 l‑es John Deere PowerTech motorokkal szerelték fel, míg a két csúcsmodell, a 9800 és 9900 erőforrása egy hatalmas 24 l‑es, V12‑es Liebherr motor.

 

motor

 

Utóbbi két motorcsalád alacsony, 1800 1/min névleges motorfordulatszámon adja le teljesítményét, mely hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és hosszabb szervizintervallumot biztosít. Az új 18 l‑es PowerTech motor kiemelendő jellemzője, hogy dízeloxidációs katalizátor (SCR) nélkül oldja meg a Stage V károsanyag-kibocsátási szintet, mely jelentősen egyszerűsíti a kipufogógáz-kezelő rendszert, továbbá nélkülözhető a DEF-folyadék, ami tovább csökkenti az üzemeltetési költségeket. Mindegyik szecskázótípusban hosszirányban helyezkednek el a motorok a hátsó tengely fölött-mögött. Ennek köszönhetően nagyobb tömegű adapterek esetén is kiváló a gépek stabilitása, súlyeloszlása és kormányozhatósága. Ez az elhelyezés jó hozzáférést, illetve kiváló hűtést is biztosít, hiszen a hűtőventilátor légárama két oldalról egyenletesen éri a motorblokk oldalát, így a motor által generált meleg levegőt a burkolatok oldalsó és hátsó hűtőbordáin nyomja kifelé. A hosszú műszakok zavartalan üzemeltetéséhez természetesen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű hajtóanyagot is, ehhez a 8000‑es sorozatot 1100 l‑es, míg a 9000‑es sorozatot 1500 l‑es üzemanyagtartállyal szerelték fel.

 

hűtés

 

Hatékony hajtáslánc, talajkímélő járószerkezet

Mint minden John Deere erőgépen, a járva szecskázók hajtásláncának kialakításában is az egyszerű, hatékony megoldásra törekedtek a John Deere mérnökei. A motorblokk mellső részén található a fő hajtómű, melyen a vágóasztal, az etetőhengerek és a járószerkezet hidrosztatikus hajtásának szivattyúi kerültek felhelyezésre és meghajtásra. De innen történik a szecskázó lelkének számító szecskázódob és kidobóventilátor meghajtása is egy 90 fokos szöghajtáson és egy nagy nyomatékú tengelykapcsolón keresztül, ékszíjhajtás segítségével. A szemroppantó hengerek meghajtása szintén szíjhajtás segítségével, a kidobóventilátor tengelyén keresztül történik. Az adapterek meghajtása az etetőhengerekhez képest fokozatmentesen a fülkéből állítható, mellyel biztosítható az egyenletes anyagáramlás a megfelelő szecskahossz mellett változó betakarítási körülmények között is. Opcióban elérhető a kettős vágóasztalhajtás, mellyel a rendfelszedő adaptereken külön összhangba hozható a haladási sebességhez a rendfelszedő rotor sebessége is.

 

hajtáslánc

 

A járószerkezet meghajtása hidrosztatikus, melynek mechanikus tartományváltásához kétféle sebességváltó áll rendelkezésre. Az PBST 3 fokozatú nyomatékváltó a 8000-es sorozat alapfelszereltsége, mely álló helyzetben fülkéből történő vezérlést biztosít, míg a fejlettebb, ProDrive 2 fokozatú nyomatékváltó a haladási sebesség alapján automatikusan kapcsolja a tartományokat. Ez alapkivitel a 9000‑es és opció a 8000‑es sorozatú járva szecskázókon. A ProDrive ezen felül számos előnnyel jár, alapkivitelben elektrohidraulikus differenciálzárral szerelt, illetve automatikus ESM motorfordulatszám-szabályzással rendelkezik. Az ESM segítségével 1250 1/min‑re csökkenthető a motorfordulatszám közúti vonulásnál és a táblavégi fordulóknál, amely jelentős üzemanyag-megtakarítást eredményez.

 

9900-jd

 

A John Deere járva szecskázók opcióban elérhetők LSD szliplimitált differenciálzárral felszerelt hidrosztatikus hátsókerék-hajtással is. Az összkerékhajtás ProDrive sebességváltó esetében automatikus be-/kikapcsolást biztosít a sebesség függvényében, illetve ASR-rendszerrel van felszerelve, mely a kerékcsúszás függvényében változtatja a mellső és a hátsó hídra jutó nyomatékot. Ezzel állandó tapadást és vonóerőt biztosít még nehéz, nedves betakarítási körülmények között is. A talajkíméléshez és a hatékony vonóerő-átadáshoz minden John Deere járva szecskázót alacsony nyomású, akár 900/60R42 mellső (215 cm kerékátmérő) és 750/65R26 hátsó (165 cm kerékátmérő) IF és VF gumiabroncsokkal lehet felszerelni.

Kiváló szecskaminőség, nagy áteresztőképesség

A John Deere önjáró szecskázók lelke az úgynevezett ProStream anyagáramlást biztosító szecskázó-anyagtovábbító rendszer. Az anyag behúzását 2 db nagy átmérőjű etetőhenger végzi, melyek után szintén 2 db anyagtovábbító henger található. A változó anyagmennyiség hatékony továbbítását a hidraulikus lengéscsillapítású spirálrugós hengerfelfüggesztés teszi lehetővé, mely folyamatosan szorítja a terményt az etetőhengerek közé. Az etetőhengerektől az anyag a 670 mm átmérőjű szecskázódobba kerül. A szecskázódob konfigurációtól (késszám, késtípus, fordulatszám) függően különböző takarmányfélékhez és szecskahossz-tartományhoz adaptálható. A szecskázókések élessége kiemelkedően fontos a minőségi takarmány-előállításhoz és az alacsony üzemanyag-felhasználásához, éppen ezért élezésük a fülkéből vezérelhető egy integrált, hidraulikus mozgatású köszörű segítségével. A két irányból is nyitható etetőcsatorna (felülről és jobb oldalról) kiváló hozzáférést biztosít a kések cseréjéhez, ellenőrzéséhez és a karbantartásokhoz. A szecskázódob előtt közvetlenül helyezkedik el a három ponton rögzített, nagy kopásállóságú állókés, melynek nullpozíciója beállítását a szecskázódobhoz elektromos motorok segítségével lehet végrehajtani. A fokozatmentes szecskahosszállítás a fülkéből elvégezhető egy adott tartományon belül, melyet a hidrosztatikus meghajtású etetőhengerek fordulatszám-állítása biztosít. A szecskázó védelméről integrált fém- és kőérzékelő gondoskodik, mely idegen anyag esetén 85 milliszekundum alatt állítja meg az etetőhengerek hajtását.

 

r2x000024

 

A siló-előállítás egyik legfontosabb eleme a hatékony szemroppantás. A szemroppantó hengerekből 2-féle változat áll rendelkezésre attól függően, milyen minőségű takarmány előállítása a cél, illetve mekkora teljesítményű a szecskázó. A Premium KP™ szemroppantó 240 mm-es hengerátmérővel 32 vagy 40%‑os forgáskülönbséggel, különböző profilkialakítással érhető el akár DuraLine magas kopásállóságú kivitelben. Az XStream KP™ szemroppantó a professzionális felhasználóknak készült, itt a nagyobb teljesítmény érdekében 250 mm‑es átmérőjű DuraLine hengerek akár 40 vagy 50%‑os forgáskülönbséggel végzik a terményszemek roppantását. A nagy teljesítményt és a hosszú élettartamot erősített csapágyazás biztosítja, mely a Premium kivitelnél zsírkenésű, míg a XStream típusnál olajzással történik. A szemroppantó egységek közös jellemzője, hogy terményváltáskor kifordítható, karbantartás esetén pedig egy integrált elektromos daru segítségével (külső rakodó nélkül) ki is szerelhető, melyet egy ember kb. fél óra alatt tud elvégezni. Az anyagáram a szemroppantóból a 10 lapátos, 670 mm átmérőjű kidobóventilátorra kerül, mely hatékonyan továbbítja az anyagot a kidobótornyon keresztül a szállító járműre. A kidobótornyok hosszúsága választható (4,7/5,9/6,7 m) a különböző munkaszélességű adapterkehez igazodva, a nagy, 210 fokos szögelfordulás és a hidraulikusan állítható toronyvég pedig kiváló rálátást, valamint precíz pótkocsifeltöltést biztosít. A takarmány erjedésének elősegítéséhez természetesen minden járva szecskázó tartozéka az integrált tartállyal és szivattyúval felszerelt erjesztőanyag-befecskendező rendszer, mely kiegészíthető még egy független külső tartállyal és befecskendezőrendszerrel is, így akár két különböző folyadék befecskendezése is lehetővé válik egy időben a kiváló minőségű takarmány előállításához.

 

szecskázódob

 

A 8000‑es és 9000‑es sorozatú önjáró szecskázók anyagtovábbító rendszerének különlegessége a DuraLine opció, mely növelt kopásállóságú elemeket tartalmaz a hosszan tartó, karbantartásmentes betakarításhoz. Ez az opció három szinten áll rendelkezésre Basic, Premium és Ultimate kivitelben, mely akár 13 részegység nagy kopásállóságú bevonatát jelenti. A kopásállóságot a John Deere 3000 üzemóra vagy 5 év garanciával biztosítja, mely garantált megtérülést jelent olyan gazdaságokban, ahol viszonylag magas a gépek kihasználtsága.

 

takarmányminőség-1200

 

Adapterek minden takarmánynövény betakarításához

A hatékony betakarítás a megfelelő adapterválasztással kezdődik, ezért a John Deere széles választékkal rendelkezik a betakarítóadapterek terén is. Ennek érdekében 1997‑ben megvásárolta a német Kemper speciális sorfüggetlen adaptereket gyártó vállalatot, mely a gyártás mellett a szecskázóadapterek fejlesztési központja is lett. A Kempernél jelenleg négyféle betakarítóadapter-sorozat készül.

 

kemper adapterek

 

A rendre vágott termények hatékony betakarításához a 609 sorozatú prémium rendfelszedők állnak rendelkezésre három különböző, 2,6/3,7/4,2 m‑es munkaszélességben, míg a legújabb 30R-es modell 2,7 m‑es munkaszélességgel, növelt kapacitással és független rendfelszedőrotor-hajtással rendelkezik. A 300 Plus sorozatú sorfüggetlen adapterek 4,5 m‑től 9 m‑ig érhetők el, melyek a silókukorica és silócirok betakarítása mellett univerzálisan alkalmazhatók rozs és más takarmánykeverékek egymenetes betakarítására is. A kifejezetten nagy hozamú, 3,5 m magasság feletti silókukorica- és silócirok-állományok betakarítására az újabb 400 Plus sorozatú adapterek a legalkalmasabbak. Munkaszélességük 4,5 m‑től 9 m‑ig terjed, mellyel biztosítható a legnagyobb szecskázók leterhelése is. Mindkét sorfüggetlen adaptercsalád hidraulikusan a fülkéből összecsukható, ennek köszönhetően kompakt szállítási méretekkel rendelkeznek, mely megkönnyíti a táblák közti átvonulást. A rozs és más, ősszel vetett kalászos-takarmánykeverékek betakarításának másik hatékony eszközét, a ProfiCut adaptert a John Deere-rel szorosan együttműködő Zürn szállítja.

 

proficut

 

Az 5,3 és 7 m‑es munkaszélességgel rendelkező ProfiCut direkt vágó adaptereket akár 15 km/h feletti sebességgel is hatékonyan lehet üzemeltetni. A tárcsás kaszák gyors, tiszta vágást, míg a változtatható fordulatszámú terménytovábbító konzolcsiga egyenletes adagolást biztosít a szecskázónak a tökéletes szecskaméret érdekében. A normál adaptereken kívül természetesen kombájn-vágóasztalok is csatlakoztathatók a szecskázókhoz, mint pl. kukoricacső-törő adapter (CCM betakarításhoz), vagy behordóhevederes (draper) vágóasztal gabonafélék egymenetes szecskázásához. Minden betakarítóadapter a szecskázó adagolójára, integrált gyorskapcsoló keretre illeszkedik, mely hidraulikus oldalbillentéssel rendelkezik. A nagy munkaszélességű adapterek magasság- és dőlésvezérlése természetesen automatikusan működik, ahogy a rendfelszedő adapterek talajkopírozása is biztosított a rugós keretfelfüggesztésnek és a hidraulikus úszó üzemmódnak köszönhetően. Az adapterek fel-/lekapcsolását pedig az automatikus kardántengely-kapcsoló és az integrált elektromos+hidraulikus gyorscsatlakozó könnyíti meg.

Kimagasló kényelem, egyszerű kezelés

A John Deere önjáró szecskázók tágas fülkével vannak felszerelve, melynek döntött, mellső üvegfelülete kiváló rálátást tesz lehetővé a betakarítóadapterekre, és körkörös kilátást biztosít a szállító járművekre, illetve a kidobótoronyra. A gépkezelő komfortját a klimatizált belső tér, a fűthető, szellőztethető bőrborítású légrugós ülés, a több ponton állítható kormányoszlop, a hűtőrekesz, a kihangosítóval szerelt prémium rádió és az elektromosan állítható tükrük emelik még magasabb szintre. Mint minden John Deere erő- és betakarítógépet, az önjáró szecskázókat is az egyszerű kezelés jellemzi. A jobb oldali kartámlába integrált, könnyen átlátható kezelőszervek és a CommandCenter™ monitor egyszerű beállítást és gyors beavatkozást biztosít a gépkezelők számára, a sarokoszlop-kijelző pedig azonnali visszajelzést ad a gép fontosabb üzemeltetési paramétereiről. Az integrált CommandCenter™ monitor mellé a gép felszerelhető egy univerzális 4640-as GreenStar monitorral is, melyen számos precíziós alkalmazás érhető el.

 

fülke

 

Intelligens megoldások

A John Deere járva szecskázók számos intelligens megoldással rendelkeznek. Ezek megkönnyítik a gépkezelők munkáját, növelik a betakarítás teljesítményét, és javítják a betakarítás minőségét, ezáltal gazdaságosabb üzemeltetést biztosítanak. A helyspecifikus gazdálkodás és a navigáció alapfeltétele a nagy pontosságú műholdjel. Ehhez minden 8000/9000‑es önjáró silózó felszerelhető SF6000‑es antennával, melyek a KITE RTK jelkorrekciós szolgáltatásával biztosítják a 2,5 cm-es megismételhető jelpontosságot. Az AutoTrac™ automatikus kormányzás és az AutoTrac™ RowSense™ sorérzékelő maximális munkaszélességet és pontos sorkövetést biztosít a betakarítás során, míg az Active Fill Control kamerák segítségével a szállító járművek pontos, automatikus feltöltését teszi lehetővé.

 

activefillcab

 

A 8000/9000‑es sorozatú járva szecskázók opcióban hozammérővel is rendelkeznek, mely a kidobótoronyra felszerelhető HarvestLab szenzorral együtt teljes betakarítási dokumentációt biztosít. A HarvestLab szenzor egy univerzális beltartalommérő műszer, mely a járva szecskázókon kívül felszerelhető hígtrágya-kijuttató kocsikra tápanyagtartalom-méréshez, kombájnokra fehérje- és olajtartalom méréséhez, valamint asztali szenzorként is használható a takarmány beltartalmi értékeinek meghatározásához. A HarvestLab szenzor az önjáró szecskázókon természetesen a takarmány nedvességét is méri, mely lehetővé teszi az AutoLoc automatikus szecskahosszállítást is az egyenletesebb takarmányerjedés érdekében.

 

activefillcontroll  

A 8000/9000 sorozatú járva szecskázók távfelügyeletét és adatkommunikációját John Deere Operation Center™ felületén keresztül a gépeken elhelyezett JDLink modul biztosítja. A rendszer részletes betekintést nyújt a gép üzemeltetési paramétereibe, távoli kijelző-hozzáférést biztosít a 4640-es monitorhoz, ugyanakkor lehetővé teszi a kétirányú adatkommunikációt is, melyen komplett feladatokat tudunk küldeni, vagy kész dokumentációt tudunk fogadni az adott géptől. Az agronómiai döntések meghozatalában és a gépüzemeltetés hatékonyabbá tételében pedig a KITE PGR kínál megoldást a KITE helyi precíziós gazdálkodási szaktanácsadóinak segítségével.

Hatékonyság, gazdaságos üzemeltetés, talajkímélés, integrált precíziós megoldások, kiváló takarmányminőség. Ha ezeket a tulajdonságokat keresi, akkor a John Deere 8000/9000-es sorozatú szecskázóban biztosan meg is találja.

Bővebb információkért keresse területileg illetékes >> gépértékesítési menedzser kollégáinkat! <<

kite50_fullcolor_rajztábla 1

www.kite.hu