Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Sikeres műtrágyázás – Nagyobb hozam az AMAZONE szóráshatároló kalkulátorral2021-03-11

Az AMAZONE különböző műszaki megoldásokat és szolgáltatásokat kínál a műtrágyaszóró optimális beállításához.

Az AutoTS-sel az egyenletes állományokért a tábla határáig.

 

A precíz és szükséglet-orientált kijuttatás döntő szereppel bír a költségcsökkentés és a környezetkímélés érdekében. Az AMAZONE műtrágyaszórók a kimondottan a szántóföld határokon való kijuttatáshoz fel vannak szerelve az időközben már 10 000x bizonyító AutoTS tárcsába integrált szóráshatároló rendszerrel. A megcélzott többlet hozam az AutoTS-sel a hagyományos szóráshatároló rendszerekkel szemben most az új szóráshatároló kalkulátorral határozható meg. Az AMAZONE ezt online hét különböző nyelven kínálja.

Az AMAZONE szóráshatároló berendezései nem csak precízek, de kényelmesen és rugalmasan is használhatók. Az AutoTS segítségével a traktorfülke kényelmében választhat a mezsgye-, határ- és árokszórás funkciók közül. A területhatártól függően különböző beállítások alkalmazhatók:

Amennyiben a megmunkálandó terület például hasonló növénykultúrát tartalmazó táblával határos, akkor a mezsgyeszórással a kiszórási mennyiség 100%-ban kiszórható a tábla pereméig.

Ha utca vagy közterület van közvetlenül a tábla határa mentén, akkor egyszerűen átválthat határszórásra. A maximális dobástávolság ilyenkor lecsökken a tábla határáig való távolságra. Ilyen módon megelőzhető, hogy a műtrágya a határon túlra jusson.

 

za-ts4200_newholland_d0_kw_dji_0898-k

Határszórás - precíz műtrágyázás a sövényekig, utakig vagy a telekhatárokig.

 

Ha patak, árok, nyílt víz vagy ökológiai gazdálkodásba bevont területek találhatók a tábla közvetlen közelében, akkor az árokszórás beállítással biztosítható a tábla határától való szükséges távolság. A környezet nem terhelődik, ugyanakkor magas hozamok érhetők el a tábla szélein.

 

za-ts4200_newholland_d0_kw_dji_0928-k

Magas hozamok árkoknál is: Az AMAZONE beállítási értékeivel az árokszóráshoz.

 

Az AMAZONE több éves gyakorlati tesztek keretében próbálta ki az AutoTS szóráshatároló rendszert. Ezek során a táblákon mesterséges szántóföld határokat alakítottak ki az olyan peremtényezők, mint az árnyék, a több éves alultrágyázottság vagy a vízért harcoló bokrok és fák előidézte konkurencia. Ezen tesztek során az AutoTS rendszer gyakorlati feltételek közt összehasonlításra került más hagyományos szóráshatároló eljárásokkal, 24 m-es művelőút-távolságnál és a műtrágyamennyiség három adagra való felosztása mellett. Az egyes adagoknál mindig mész-ammon salétrom került alkalmazásra.

A hozamokból az következik, hogy a tesztek során a parcellák külső 5 méterén szignfikáns különbség tapasztalható a szóráshatároló eljárások között. A hagyományos szóráshatároló eljárásokkal a peremterületeken a terület referenciahozamának mintegy 68%-ának megfelelő átlagos hozamokat sikerült elérni. Az AMAZONE AutoTS ugyanakkor a peremterületeken a referenciahozam mintegy 85%-át kitevő átlagos hozam elérésére volt képes. Ezáltal az AutoTS rendszert használó AMAZONE műtrágyaszóróknál az átlagos többlet hozam mintegy 17%-kal nagyobb a hagyományos eljárásokhoz képest.

streuscheibe_za-ts_effekt_d1_151028-k

Az AutoTS működési elve: Két út a műtrágya számára. Normál szórás - hosszú lapátok. Határszórás - rövid lapátok

 

Egy modern szóráshatároló rendszer használatával már pár hektáron is többlethozam gazdálkodható ki a hagyományos rendszerekkel szemben. Hiszen: Minél kisebb vagy szabálytalanabb a megművelt terület, annál nagyobb lesz rajta a peremterületek aránya. A különböző növénykultúrákra vonatkozó hozamok megadásával az AMAZONE szóráshatároló kalkulátor nagyon látványosan jeleníti meg az elérhető többlet hozamot. A peremterületeken elérhető többlet hozamok mellett az AutoTS ahhoz is hozzájárul, hogy kevesebb műtrágya kerüljön kiszórásra a területen kívül, ez pedig csökkenti a környezet terhelését.