Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Quivogne Rollmot szántáselmunkáló hengerek KÉSZLETRŐL!!!2019-04-22

A hengerek az egyik legrégebbi talajművelő eszköznek számítanak. Míg régebben csak a rögtörés és a tömörítés volt a fő feladatuk a művelési technológiában, addig mára a felhasználási területük jelentősen kibővült.

 

A szántáselmunkáló hengerek alkalmazása a munkagépek közül talán a legszélesebb körű. Használata tavasszal elkezdődik a felfagyások kezelésére, a bokrosító hengerezésre, utána nyáron kapcsolt munkagépként (pl. nehéztárcsa után) a talajmunkák lezárására és ősszel a magágykészítésre, vetések lezárására illetve szántáselmunkálásra vehetjük igénybe ezt a sokoldalú munkagépet.

A Rollmot henger az ideális munkavégzést száraz körülmények között tudja elvégezni. Alkalmazhatók laza és kötött talajokon is. A henger igen robusztus felépítésű, a gyűrűtengely például, egyedülállóan a piacon, 70mm-es átmérővel készül. A 150x100 mm-es zártszelvényből készült hengertagok átfedéssel szereltek, így a felszín egyenletesen átdolgozott lesz, nem marad csíkozott, elmunkálatlan felület. A munka folyamán az egyenletes szélső talajnyomásról a tagok lengő felfüggesztése gondoskodik. Így egy meghibásodás-mentes, egyszerű módszerrel érhető el az egyenletes talajnyomás és az optimális lezárás.

A francia QUIVOGNE cég Rollmot hengere a piacon található hasonló munkagépek között talán a legrobusztusabb kialakítású. A 6,3 méter széles változat súlya simítóval együtt mintegy 4 tonna!

 

quivogne-logo-2018

 

A közúti szállításhoz a hengert 2,5 méterre hidraulikusan összecsukhatjuk. A tagok előre csukódnak, amely egy kompakt és igen biztonságos szállítási helyzetet eredményez.

A Cambridge-henger alkalmazásával a felső talajréteg aprómorzsás, laza szerkezetű, míg az alsó réteg tömörebb lesz és jó nedvességtartó képességgel rendelkezik, így a tavaszi vetések magágykészítését megelőző szántáselmunkálásnál ideálisan alkalmazható főleg rugós CrossBoard rendszerű simítóval kombinálva. A talajelőkészítés mellett tavasszal a lefagyott őszi vetések feltörésével a növény további fejlődéséhez jó talajviszonyokat biztosít.

Üzemeltetés szempontjából talán az egyik legfontosabb tényező a munkasebesség megválasztása. A szakirodalom általában 6-10 km/h munkasebességet javasol a hengerezéshez, de a gyakorlatban ma már nagyrészt nagyobb munkasebességet alkalmaznak a felhasználók, amely pl. a rögtörő hengereknél még javíthat is a hengerelemek munkájának hatékonyságán. Az ajánlott üzemeltetési sebesség túllépésénél viszont a tömörítő hatás, a tömörítés mértéke csökkenhet, így a hengerek üzemeltetésekor leginkább a talajállapothoz igazodó munkasebességet célszerű kiválasztani.

A hengerezési talajmunkákat csak ideális nedvességtartalmú talajokon célszerű végezni.

A hengerek a talajtípusnak és a munkavégzés céljának megfelelően kérhetők Cambridge, Crosskill és prizmagyűrűs profil csillagokkal is.

q1

q2

rollmot-14

Hidraulikus első simítók

rollmot-18

Cambridge csipkézett gyűrű

Videólink:

 

Elérhetőségek:

iso-8859-2''%74%e1%62%6c%61%33%2e%4a%50%47

www.pap-agro.eu | info@pap-agro.eu

Nyilvántartási szám: NAIH-94421/2016.