Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Heti fókusz: Miért van jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatás csökkentésben napraforgóban?2018-01-16

Termelőket foglalkoztató termesztéstechnológiai kérdéseket boncolgatunk hétről hétre HETI FÓKUSZ sorozatunkban. A válaszadásban a forgalmazói kör fejlesztői, technológiai szakértői működnek közre. Januárban a fajtaválasztási szempontokat tárgyaljuk napraforgóban, kukoricában és szójában.

 

Miért van jelentősége a fajtaválasztásnak a stresszhatás csökkentésben napraforgóban?

A válaszokért kattintson:

rácz béla-das

Rácz Béla
Dow AgroSciences

balla-zoltán-marton-genetics

Dr. Balla Zoltán
Marton Genetics

benkő andrás-ragt-k

Benkő András
RAGT

szűcs péter-syngenta

Dr. Szűcs Péter
Syngenta Kft.


Rácz Béla (Dow AgroSciences):

Mit nevezünk stressznek: Növényekre vonatkozóan Larcher (1987) a következőképpen adta meg a stressz meghatározását: A stressz egy olyan terheléses állapot, amelyben a növénnyel szembeni fokozott igénybevétel a funkciók kezdeti destabilizációját követően egy normalizálódáson át az ellenállóság fokozódásához vezet, majd a tűréshatár túllépésekor tartós károsodást vagy akár pusztulást is okoz.

A klímaváltozás következtében az abiotikus stressztényezők, köztük az elmúlt években tapasztalható tavaszi nagy hőingadozások (korai meleg periódus utáni hirtelen drasztikus lehűlés) a nyári szárazság és a magas hőmérséklet egyre nagyobb gyakorisággal fordulnak elő hazánkban. Mindez jelentős hatással van a növénytermesztésre, többek között a napraforgó hibridek  fejlődésére és termésképzésére is. A növénynemesítés egyik kiemelt feladata olyan új hibridek előállítása, amelyek nagyobb stressztűrő képességgel rendelkeznek, és így jobban tudnak alkalmazkodni a megváltozott környezeti feltételekhez, amely a magas terméspotenciál mellett stabil termésképzésükben mutatkozik meg.

A napraforgónál az első stresszhelyzet már a csírázáskor bekövetkezhet (nem megfelelő talajhőmérséklet, talajnedvesség). Ennek kivédésére, tompítására számos lehetőség van, ilyenek a megfelelő hibridválasztás  a különböző kémiai segítségek a csíranövénynek (csávázószerek, starter jellegű kemikáliák).

A következő kritikus pont a napraforgó korai fejlődése. Ebben az időszakban a legfontosabb kérdés a gyomkonkurencia kikapcsolása, mivel a gyomok nagyszámú jelenléte versenyhelyzetet teremt a kultúrnövénynek, főleg a tápanyag és víz szempontjából. Így a napraforgó nem tud intenzíven fejlődni, komoly termésveszteséggel számolhatunk, ami elérheti a 10-50%-ot is. Nagyon fontos itt is a hibridválasztás, a hibridek korai fejlődésében komoly különbségek mutatkoznak tapasztalataink szerint, illetve előnyt jelent a különböző gyomirtási technológiák használata, ilyenek az Express toleráns illetve a CL/CP napraforgók termesztése (ebbe a csoportba tartozik a DOW SEEDS 8H449CLDM nevű hibridje).

Ha ezeket az akadályokat sikeresen leküzdöttük még mindig nem nyugodhatunk meg. A napraforgó termesztés egyik kulcspontja a növénybetegségek minimalizálása. Erre vannak kémiai megoldások de a hibridek közti fogékonyság mértéke is változó. Például a Pioneer Protector hibridek bizonyítottan kiemelkedő peronoszpóra, illetve szádor rezisztenciával rendelkeznek. Az elmúlt években megfigyelhető extrém nyári körülmények szintén próbára teszik a napraforgótermesztőket. Az elmúlt évtizedig nem volt kiemelkedően fontos téma a napraforgó hőstressz tűrése nem úgy napjainkban. Egy-egy extrém száraz forró nyár komoly termésveszteséget okoz. A hibridek stressztűrésében itt is nagy különbségek mutatkoznak. Ez csak néhány kiemelt probléma de ezeken túl még számos létezik (rovarkártételek, jégverés, belvíz, vadkár stb.) Ezek kivédése néha lehetetlen, de legtöbbször valamilyen szinten mérsékelhető.

Összegezve a hibridválasztás egy olyan eszköz a kezünkben amellyel hatékonyan tudunk védekezni a stresszhatások jelentős részével szemben, ráadásul addicionális költséget, ráfordítást nem igényel.

Bővebb információ: https://www.pioneer.com/web/site/hungary/products/sunflower

Rácz Béla
Dow AgroSciences

Dr. Balla Zoltán (Marton Genetics):

marton-napra-4

A hazai növénytermesztési ágazat egyik sikernövénye az elmúlt években a napraforgó volt. Vetésterülete a 2017. évben meghaladta a 700 ezer hektárt, ami jelentős növekedést mutat a 2010. évi 500 ezer hektárhoz képest. Ehhez a növekedéshez több tényező járult hozzá. Előrejelzések szerint a termőterület további növekedése várható, melynek oka, hogy a magas olajsavas napraforgó hibridek vetésszerkezetben való térhódítása egyre erősebb, köszönhető ez annak, hogy e növények olajsavtartalma hasonló pozitív élettani hatásokkal bír, mint az olíva olaj.  Azonban nagyon fontos megemlíteni, hogy a növény sikerességét befolyásoló okok között kiemelt helyen szerepel a napraforgó stressztűrő képessége, jó értékesítési pozíciók, aminek következtében a ráfordítás kiemelkedő biztonsággal és jó hatékonysággal térül meg. 

A növényt az élete során érő stresszhatások elleni védekezés legfontosabb eleme a megfelelő fajtaválasztás, mellyel nagyban hozzájárulhatunk a vegetációs időszak alatt fellépő stresszhatások csökkentésével, ami a termésbiztonságot növeli.

Az időjárási tényezők közül meghatározóvá váltak a klimatikus tényezők. A globális felmelegedés következtében nőttek az időjárási szélsőségek. Nőtt a száraz, aszályos évjáratok gyakorisága. Ezek mellett fontos, hogy a csapadékos évjáratokban nagyobb mértékű lehet a gombás eredetű betegségek fellépése.

A hőmérséklet szélsőséges alakulása nagyobb hatással van a növény életére, mint a általában a csapadék rapszodikus eloszlása. Ennek oka, hogy a radiáció és a hőmérséklet szélsőséges és hirtelen változásainak kiküszöbölésére szinte semmiféle agrotechnikai eszköz nem áll rendelkezésre.  Ezzel szemben a kiegyenlítetlen csapadékeloszlás kiküszöbölésére számos agrotechnikai lehetőség közül választhatnak a gazdálkodók. Azonban e két tényező szoros összefüggésben van egymással.

A helyes fajtaválasztás egyre nehezebb feladat a gazdálkodók számára. Egy olyan évjárat esetén, ahol az átlagosnál több csapadék hullik a nyár elejei időszakban. Azok a termelők tudnak eredményesen gazdálkodni, akik gombabetegségeknek ellenálló hibrideket választanak. Egy átlagosnál szárazabb nyárelő esetén azok lehetnek eredményesek, akik szárazságtűrő hibridekkel dolgoznak.

Porfóliónk kiemelt tagja a Janis CLP középkorai hibrid. Az elmúlt három évben az országos üzemi kísérleti átlaga 4 t/ha felett volt.  Kiemelkedő terméspotenciálját intenzív gazdálkodásban tudja a legjobban bizonyítani. A dinamikus kelése, magas kezdeti fejlődési erélye biztosítja az előforduló áprilisi hideg időjárás következtében fellépő állomány sérülés elkerülését. A korai érésidő, korai virágzással párosul, ami segít elkerülni a virágzáskori hő stressz megjelenését. Kiemelkedő szárazságtűrő képességét üzemi kísérletekben is bizonyította terméseredményeivel. marton-napra-2
Termelők körében legkedveltebb hibridünk a Primis CL ami annak köszönhető, hogy évjárattól és termőterülettől függetlenül kiemelkedő teljesítményt nyújt. Kezdeti fejlődési erélye és szárszilárdsága kimagasló. marton-napra-3

 

A magas olajsavas napraforgó jövedelmező termesztésének további alapfeltételei a fajsúlyos kaszat és a nagy olajhozamot produkáló hibrid. A Tektonic CL + HO nagy termőképességű, korai érésű hibrid. Kifejezetten magas olajsavtartalommal rendelkezik, a minősített hibridek kísérleteiben. 48–49% körüli átlagos olajtartalom jellemzi. Ezek mellett kiváló betegség toleranciával, és szárszilárdsággal rendelkezik.  A NÉBIH több éves fajtakísérleteiben legellenállóbb hibrid volt a Fehérpenészes szártőrothadással, az Alternáriás szárfoltossággal, valamint a Hamuszürke szártőkorhadással szemben.

Intenzív technológia mellett gazdálkodó partnereink számára ajánljuk a Terramis CL hibridünket. E hibridünk egy alacsonyabb növekedésű, ugyanakkor erőteljes produktivitású növény. Stressztűrése és szárszilárdsága kimagasló, mindamellett, hogy gyors kezdeti fejlődési eréllyel rendelkezik. Az intenzív termesztéstechnológiát rekordtermésekkel képes meghálálni.

Napraforgó hibridjeinket folyamatosan teszteljük ország szerte üzemi kísérletekben, eredményeink és a gazdálkodók véleményei is alátámasztják, hogy a Marton Genetics portfóliója olyan hibrideket tartalmaz, amelyek a mai piacon található napraforgó vetőmagok genetikáját felülmúlják biztosítva ezzel az ágazat stabilitását és jövedelmezőségét. 

Területi képviselőink az ország minden megyéjében jelen vannak, kéréseikkel, kérdéseikkel bizalommal forduljanak hozzájuk, mert hisszük, hogy „…együtt, értéket teremtünk!”

További információ:

Bázismag Kft.
2462 Martonvásár- Erdőhát, HRSZ. 093/36.
www.martongenetics.com

Dr. Balla Zoltán
fejlesztőmérnök
+36 30 815 5039
balla.zoltan@martongenetics.com

Benkő András (RAGT):

A korábbi jóslatoknak megfelelően az olajos növények folytatják világhódító karrierjüket. Ezek között a Magyarországon 670.000 ha-on legjelentősebbként termesztett napraforgó is. Köszönhető többek között annak, hogy Magyarország klímája megfelelő a napraforgó termesztésére, illetve a több év óta kedvező termékfelvásárlási áraknak. Az egyre korszerűbb fajtákkal és technológiákkal elérhetővé vált a jó terméshozam és a magas olajtartalom együttese.

Az általános fajtaválasztási szempontok közül növekvő hangsúlyt kap a változó időjárás következtében elvárható stressztűrő képesség. Az egyre gyakoribb aszályok, szélviharok és özönvíz-szerű esőzések nagy próbatétel elé állítják a növényállományokat.

A napraforgó virágzásában legérzékenyebb az időjárásra. A mélyen gyökerező, vízzel jól feltöltött növénynek lesz jó a megtermékenyülése és a szemek kifejlődése. Az éréscsoport helyi tapasztalatok alapján történő kiválasztásával a kedvezőtlen, de valamennyire kiszámítható viszonyokat el tudjuk kerülni.

Érés időszakában viszont a sok eső okozhat károkat, hiszen a tányérbetegségek ekkor támadják a legjobban, melyek akár 100%-os termésveszteséget is eredményezhetnek. A gombabetegségek elleni kezelések sem oldhatnak meg mindent, ezért a fajtaválasztásnál hasznos figyelembe venni a növény éréskori tányérállását (félig lehajló – az RAGT hibridek egy kivétellel mind ilyenek), illetve olyan fajták választását kell előnyben részesíteni, melyek nemesítésük révén nem, vagy kevésbé érzékenyek. Az RAGT kínálatában 5 hibrid teljes Plasmopara rezisztenciával rendelkezik.

Az egyre nagyobb szélsebességgel érkező nyári-ősz eleji viharok a növény szárát és gyökérzetét teszik próbára. Az elmúlt három évben gyakran lehetett olyan táblákkal találkozni, melyeket 100%-ban lefektetett a vihar.

ragt-eiffell

RGT Eiffell (LO CL)

A legújabb nemesítésű napraforgó hibridek esetében, - mint amilyen pl. az RGT Eiffell, az RGT Cllif,  az RGT Frankllin, vagy a HO hibridek közül az RGT Absollute HOCL, RGT Sittingbull HO, - a nemesítők számos környezeti faktor veszélyeztető hatását figyelembe vették. Így ezek a hibridek  - a termelők részéről jogosan elvárt magas termőképesség és olajtartalom mellett - a fejlettebb gyökérzetnek, az erősebb szárnak köszönhetően a jól megválasztott tőszám esetén (tányérméret) sokkal jobban bírják az időjárási viszontagságokat.

ragt-franklin

RGT Frankllin (LO CL)

De ne feledkezzünk meg a gyomirtó szerek által okozott stresszről sem. A legkevesebb stresszt a presowing gyomirtás okozta, mára azonban e hatóanyagokat betiltották. Így két lehetőség maradt: a preemergens és a posztemergens gyomirtás. Minél később gyomirtunk, annál nagyobb stresszt okozunk a növényeinknek. A preemergens gyomirtás, az egyik leghatékonyabb kezelés, de ha nem kap 2 héten belül minimum 10-15 mm csapadékot, nem hat a gyomokra. Így jön az utókezelés állományban, melynek a napraforgóra gyakorolt fitotoxikus hatása hatóanyagonként és fajtánként is eltérő.

Külön kell megvizsgálnunk az egyszikű és a kétszikű gyomirtást. Egyszikűek ellen könnyedén védekezhetünk napraforgóban, viszont kétszikűek ellen posztemergensen már csak akkor van lehetőségünk, ha herbicidtoleráns napraforgót vetettünk, ami persze ismét egy stresszhelyzetet okoz.  Ahol jelentős parlagfű nyomás van, ott nincs más választásunk, csakis a toleráns hibrid alkalmazása (az RAGT kínálatában egy kivétellel az összes CL hibrid). Viszont ahol nem szükséges parlagfű ellen védekezni, ott ma a legjobb (stresszmentes) lehetőség az RGT Sittingbull HO napraforgó, mely a linolsavasokat megszégyenítő terméspotenciállal, és kimagaslóan nagy olajtartalommal rendelkezik. Erőteljes szárának köszönhetően a legnagyobb viharokat is átvészeli, kiváló betegség-ellenállósága pedig garantálja, hogy a termést a gazda és ne a gomba vigye el.

Végül a fajtaválasztást az is befolyásolja, hogy a termény átvételkor prémium szempont-e az olajtartalom. Egy biztonsággal átlag feletti olajtartalommal rendelkező hibrid akár 10-15% közötti árbevétel többletet eredményezhet. Az RAGT hibridek kivétel nélkül átlag feletti olajtartalommal rendelkeznek. Ajánljuk azoknak, akik az olajprémiumban érdekeltek!

sittingbull

RGT Sittingbull (HO)

Az RAGT már 99 éves nemesítői múltja a garancia arra, hogy a termelők évről-évre egyre biztonságosabban és jövedelmezőbben tudjanak termelni. A jó minőség népszerű. Ma már öt különböző földrészen is az RAGT – a másik út a sikerhez.

További információ:

www.ragt.hu
www.duokukorica.hu
facebook.com/ragt.vetomagkft

Benkő András

Dr. Szűcs Péter (Syngenta Kft.)

A sikeres napraforgó termesztés legfontosabb feltétele a hibridválasztás. Az ökológiai tényezők bonyolult rendszere határozza meg, hogy egy hibrid, állomány szinten, a tenyészidőszak során, mennyit tud realizálni a genetikai terméspotenciáljából. A különböző stresszhatások, szezontól függően, folyamatosan hatással vannak a napraforgó fejlődésére. Minden stressz faktorra toleráns hibrid sajnos még nem létezik, az egyes hibridek között kisebb-nagyobb kölönbségek vannak stressztűrés tekintetében.

Tipikus stresszhatás a hidegstressz. Ez leginkább a kelés időszakában okozhat problémákat, hiszen a napraforgó ekkor a legérzékenyebb a különböző környezeti stresszhatásokra. A tenyészőcsúcs a legérzékenyebb a tavaszi fagyokra. Korai fenológiai stádiumban egy ellevelesedésre érzékeny hibrid tányérjában, a csöves virágok között, nyelves virágok jelenhetnek meg. A felső elágazódásra hajlamos hibridek pedig, a hideg hatására, később a levél hónaljakból elágazódhatnak.

A hűvös időjárás hatására, a kelés vontatottá válhat (5°C-os hőmérsékleten a napraforgó csírázása több, mint 2 hétig is eltarthat) és az állomány szétnőhet, heterogén módon fejlődhet tovább, ami a szezon végére biztosan terméskiesést eredményez. Ebben az esetben a fajtaválasztásnak nagy szerepe van, hiszen egy korai, jó termőképességű hibridet (NK Neoma, SY Neostar CLP, Talento) az ajánlott vetési periódus (április 10-május 20.) végén vetve is biztonsággal betakarítható állományt kapunk a szezon végére.

Előfordulhat az is, hogy egyrészt a hideg, másrészt a nem megfelelő agrotechnika miatt bizonyos növények ki sem kelnek a talajból. A napraforgó általánosságban nagyon jól kompenzálja az egyenletesen kiritkuló állományból fakadó veszteségeket, de a hibridek között mégis vannak különbségek ilyen tekintetben is. Vannak hibridek, amelyek az ideális tőszámhoz (50-54000 termő tő) képest a ritkulást nagyon jól tolerálják és vannak amelyek kevésbé (1. diagram).

syngenta-diagram

1. diagram: A tőszám hatása a termésátlagra

A hőmérsékletnek a tenyészidőszak további részében is fontos szerepe van. Megtermékenyüléskor a mérsékelten meleg időjárás a kedvező, míg az olajfelhalmozódás hőmérsékleti optimuma 20°C-os napi középhőmérsékleten van. Ha ez az érték 26°C-nál magasabb, akkor csökken az olajfelhalmozás a kaszatokban.

A különböző gombás betegségeket is a környezeti stresszfaktorok közé soroljuk. A hibridek között itt is nagy különbségek lehetnek toleranciát tekintve. A tavalyi szezon (2017) első harmadának időjárása rendkívül hajlamosító volt a peronoszpóra fertőzésre. A keleti országrészben, a korábbi évekhez viszonyítva, nagyobb számban jelent meg a betegség a termelőknél. Járvány nem alakult ki, a betegség csak lokális szinten okozott kisebb gondokat. A különböző hibridek, különböző szinten ellenállóak a peronoszpórával szemben. Kínálatunkban több olyan hibrid is van, amely nagyfokú peronoszpóra ellenállósággal rendelkezik (SY Experto, SY Excellio, Subaro, Sumiko).

A napraforgó jó természetes tápanyagfeltáró képességgel rendelkezik. Nagy kiterjedésű, jó szívóerejű és a tenyészidőszak végéig növekvő gyökérrendszerrel rendelkezik, ezért tápanyag stressz csak nagyon ritkán alakul ki az állományokban. Mikroelemek közül a bór utánpótlásra kell odafigyelni, mert bór tekintetében vannak olyan hibridek, amelyek érzékenyek a mikroelem hiányára.

A különböző biotikus és abiotikus stresszhatások tehát a tenyészidőszak során folyamatosan hatnak a napraforgó állományra. A különböző poszt gyomirtási technológiákban alkalmazható hibridek között is van különbség a gyomirtó szerekkel szembeni ellenállóság tekintetében. Minden termelő a saját termesztési körzetében és az általa választott gyomirtási rendszerben a legversenyképesebben termeszthető hibridet keresi. Büszkén mondhatjuk, hogy minden termelőnek tudunk megfelelő hibridet ajánlani, hiszen a kínálatunkban szereplő, magas genetikai terméspotenciállal rendelkező hibridek közül vannak korai, szádor rezisztens (A-F rasszig) és a Magyarországon 2017-ig fellelt, összes peronoszpóra rasszal szemben ellenálló hibridek is.

További információ: www.syngenta.hu

Dr. Szűcs Péter
Technológia szakértő