Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Gazdára talált az 1000. Rapid a hazai piacon2020-09-08

A Väderstad hazai leányvállalata 2020. augusztus 13-án ünnepélyesen átadta a Magyarországon értékesített 1000. Rapid gabonavetőgépet.

A képen balról jobbra: Aszódi János (szerkeksztő-műsorvezető, Új Mezőgazdasági Magazin), Varga Szabolcs (ügyvezető, Búzakalász Kft.), Dr. Kalmár Tibor (ügyvezető, Vaderstad Kft.), Lempel László (teületi képviselő, Vaderstad Kft.)

 

A svéd gyártót a piacra lépés éveiben a Rapid márkanévvel azonosították, ami érthető is, hiszen az új generációs vetőgép forradalmasította a magágykészítés és a vetés gyakorlatát. Az első Rapid vetőgépet 1998-ban értékesítették hazánkban, nem sokkal azt követően, hogy a vállalat hivatalosan is bejelentette a magyarországi piacnyitást egy mezőfalvai szántóföldi bemutatón. A Rapid volt az első nagy sebességű vetésre képes gabonavetőgép, az óriási teljesítménynövekedés azonban költséghatékonysággal is társult, hiszen a vetőgép 4-5 kapcsolt műveletet végez egyetlen menetben. A Rapid mind a mai napig az egyik legnépszerűbb termék a Väderstad palettáján, amit jól példáz, hogy évente 40-50 talál gazdára, becsült hazai piaci részaránya pedig meghaladja a 30%-ot. A hazai piacon a 3 és 4 méter munkaszélességű, mechanikus Rapid 300-400S/C, valamint a 6 méteres pneumatikus Rapid A 600S típusok a legkelendőbbek.

Az 1000. Rapid vetőgép méltó helyre került, mégpedig egy olyan fejér megyei gazdaságba, amely immáron 15 éve partnere a helyi leányvállalatnak. A fülei Búzakalász Kft. 1200 hektáron gazdálkodik és további 1400 hektáron végez bérmunkát. A klasszikus szántóföldi növényeken kívül egy kevés cukorrépát és borsót is termeszt. A gazdaság tizedik Väderstad munkagépe lett az új Rapid A 600S, amit a meglévő 4 méteres mellé vettek. A Rapid igazolta, hogy extrém termelési feltételek esetén (kötött talaj, száraz évjárat) is megbízhatóan tud teljesíteni. A gazdaság márkahűségének másik oka a helyi leányvállalat által nyújtott szolgáltatások összesége.