Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Flottacsere a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél2020-06-30

„42 éve taposom a köveket” – így kezdte beszédét Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke 2020. június 22-én a Zrt. telephelyén, annak a szűk körű ünnepségnek a keretében, amely során 8 db CLAAS erőgép, 2 db CLAAS kombájn és 4 db vágóasztal került átadásra.

 

A Naki Mezőgazdasági Zrt. 1962-ben alakult meg, jogelődje a Dózsa Mezőgazdasági Termelőszövetkezet volt, amely a rendszerváltás után vált szövetkezetté és egyben a tolnai agrárium egyik meghatározó szereplőjévé. Kétségtelen, hogy ebben jelentős szerepe volt az 1978-ban, akkor még gyakornokként a vállalathoz kerülő Soltész Gyulának, aki az idők során végigjárta a ranglétrát, majd 2002-ben a cég vezetője lett.

 

Az elnök úrtól tudjuk, hogy jelenleg 1500 hektáron gazdálkodnak, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkoznak. Meghatározó tevékenységük a vetőmag-előállítás – kiváltképp napraforgó és kukorica -, de nemrégiben az olajtökmag-termesztés rejtelmeibe is belevetteték magukat. Utóbbi kapcsán Soltész Gyula beszélt arról a beruházásról, melyet a Naki Önkormányzattal közösen kezdtek el és együtt alapították meg a Nakoil Növényolaj Termeltető, Feldolgozó és Értékesítő Kft.-t a település lakosságmegtartó képességének fokozására és munkahelyteremtés céljából. Ennek keretében első lépésként egy agrárlogisztikai központot létesítettek, de tervben van egy olajpréselő üzem létrehozása is.

 

nak_válogatott (8)-1200

1500 hektáron, növénytermesztéssel és állattenyésztéssel egyaránt foglalkozik a Naki Mezőgazdasági Zrt.

 

Soltész Gyula értékrendjüknek megfelelően három dolgot emelt ki az ünnepségen: föld, ember és gép. E három megtartására és fenntartására irányul minden célkitűzésük és valamennyi esetében nélkülözhetetlen a fejlődés. E filozófia vezérelte legújabb beruházásukat is, melyben az AXIÁL Kft. volt segítségükre. A közel 2 millió Euró értékű beruházási csomag két darab CLAAS LEXION 6700-as kombájnt tartalmaz két CORIO CONSPEED, két VARIO vágóasztallal és 8 erőgépet, melyek között egy darab CLAAS AXION 940, egy darab AXION 920, egy darab AXION 850, négy darab CLAAS ARION 650 és egy darab ARION 440-es található.

 

nak_válogatott (1)-1200

8 db CLAAS erőgépet, 2 db CLAAS kombájnt és 4 db vágóasztalt, ezzel közel 2 millió Euró értékű beruházási csomagot adták június 22-én a Dombóvár közeli cégnek az AXIÁL Kft. munkatársai

 

„Nagy öröm számunkra, hogy az AXIÁL biztosítja a műszaki hátteret” – mondta az elnök úr. „Az AXIÁL segítségével olyan jövőt építhetünk, amely biztosítja a meglévő működésünket és termelési színvonalunkat. Ehhez természetesen olyan szakemberekre van szükség, akik hatékonyan tudják működtetni a gépeket és ők maguk is alkalmasak arra, hogy fejlődjenek.” Az igazgatóság elnökétől megtudtuk, hogy a korábbiakban nem CLAAS gépekkel dolgoztak, de már lezajlott az első gépkezelői oktatás, melyen Ő maga is részt vett.

 

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője példaértékűnek nevezte, hogy a Naki Mezőgazdasági Zrt. első számú vezetője is jelen volt az oktatáson és kiemelten fontosnak tartja, hogy az agráriumban sokan kövessék azt a jó példát, amit Soltész Gyula mutatott. Ami a Zrt. beruházását illeti arányosan lebontva, körülbelül 735 Euró/lóerő értéket bíznak a gépkezelőkre, ezzel érdemes tisztában lenni és ismerni a gépeket, amiket nap mint nap használnak a munkatársak.

Soltész Gyula ehhez hozzátette: „Ma még nem tartunk ott, hogy profi módon kezeljük az új gépeket, de a kollégák fogékonyak és később szívesen megismételnénk az oktatást, hogy tovább fejlődjünk és kérdezni tudjunk az AXIÁL munkatársaitól. Számunkra lényeges, hogy a megvásárolt technikát hatékonyan tudjuk üzemeltetni.”

 

nak_válogatott (3)-k

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője és Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke

 

Soltész Gyula fia, Soltész Gábor, a növénytermesztésért felel a Zrt.-nél, elmondta, hogy 10 év alatt érett be ez a gyümölcs, és pontosan visszaidézte, hogy mikor beszéltek a beruházásról először Baráth Zsolttal, az AXIÁL Kft. CLAAS gépekért felelős, területileg illetékes képviselőjével. Kiemelte, hogy pozitív az első benyomás a gépekről, a kollégák is gyorsan tanulnak, majd hozzátette: „Nem egyszerűen gépeket vásároltunk, hanem bizonyos problémákra megoldást.”

Az elnök úr egyetértően bólintott, és elmondta, hogy a beruházási döntés meghozatalában nagy jelentőséggel bírt az AXIÁL Kft. szervizhálózata, a dombóvári telephely közelsége. Ez biztosítja a kiszámíthatóságot, a műszaki tartalom fenntarthatóságát, a hatékony javítási folyamatokat. „Ezek tervezhetőségére szükség van, mert ma már nem elképzelhető, hogy 10 évente cserélünk flottát, ennél rövidebb időben kell gondolkodnunk.” – zárta gondolatait Soltész Gyula, a Naki Mezőgazdasági Zrt. igazgatóságának elnöke.

 

 

Fotó: Fekete Gábor, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.
Videó: Steinhauser Tamás, marketingmenedzser, AXIÁL Kft.
Szöveg: Borbély Zsanett, marketingkommunikációs menedzser, AXIÁL Kft.