Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

FENDT 314 VARIO – a 300-as széria új topmodellje2019-08-09

Az új FENDT 314 VARIO, a 300-as széria topmodelljével még több teljesítményt ér el az innovatív, DYNAMIC PERFORMANCE (DP) teljesítmény-koncepciónak köszönhetően.

 

Először kerül a 300-as termékcsaládba 12 "-os terminál, amelyben minden asszisztenciarendszer, mint a GUIDE CONTOUR ASSISTANT, a SECTION CONTROL és a VARIABLE RATE CONTROL rendelkezésre áll. Az új FENDT 314 VARIO-ban elsőként válik elérhetővé a FENDT ONE új kezelőrendszer és jelentősen növekszik a megjelenő információs felület mérete. A FENDT 314 VARIO megfelel az európai károsanyag-kibocsátásra vonatkozó 5. szintnek.

Nagyobb teljesítmény, ha szükséges

Az innovatív teljesítménykoncepciójú DYNAMIC PERFORMANCE (DP) a FENDT 314 VARIO-nál 10 LE többletteljesítményt biztosít, pontosan akkor, amikor szükség van rá. A többletteljesítmény rendelkezésre állása nem függ az aktuális sebességtől vagy az éppen végzett munka jellegétől, kifejezetten dinamikus a működése.

Jellemzően a traktorok teljesítménye számos energiafelhasználó között kerül elosztásra, mint például a TLT, a hidraulika, a hűtőventilátor és a légkondicionáló. A rendszer észleli, hogy bizonyos fogyasztóknak több energiára van szükségük, majd az intelligens vezérlőn keresztül több energiát biztosít.

A DP teljesítménykoncepciójú traktor álló helyzetében és TLT-vel végzett munkák során, mint például takarmánykeverőkocsi meghajtáskor vagy hígtrágyakeverésnél tehenészetekben és biogázüzemekben is „belenyúl” a motorvezérlésbe.

A fogyasztók teljesítményigényétől függően szállítási feladatok és szántóföldi munkák során is aktiválásra kerül a DP.

A 10 LE többletteljesítmény olyan felhasználók számára érdekesek, akiknek kompakt, könnyű és fordulékony traktorra van szükségük, amely egyes üzemi helyzetekben nagyobb teljesítményigényt is képes kiszolgálni.

Integrált és innovatív működési filozófia – FENDT ONE

A FENDT 314 VARIO az első kompakt traktor, amely a gép “fedélzeti világát” a külvilággal egy egységgé köti össze. A FENDT ONE az új, integrált FENDT platform neve, amely mind a traktorban, mind az irodában vagy bárhol mobil eszközökön működik.

A FENDT az első gyártó, aki a FENDT ONE platform segítségével a terminálon keresztül vezérelt traktor működését összeköti a klasszikusan irodai munkákkal, mint a feladattervezés és ellenőrzés. A traktorterminálon és az online kijelzőn megjelenő nézet egységes, következetes megjelenésű, így a felhasználó könnyen kiismerheti magát.

A FENDT ONE segítségével a felhasználók számítógépen vagy intelligens eszközökön bárhol megtervezhetik a munkájukat és az adatokat vezeték nélküli adatkapcsolaton továbbíthatják a traktorjukhoz.

A FENDT ONE intelligens gazdálkodási alkalmazásokat kínál a Smart Farming területéről, mint a GUIDE SYNC nyomvonalvezetés a táblaadatok kezeléséhez és a traktor által elvégzett műveletek dokumentálásához és a TASK MANAGER alkalmazás a hatékony feladatmenedzsmenthez.

A FENDT ONE olyan platform, ahol minden felhasználó megtalálhatja a számára fontos alkalmazásokat, amelyek funkciója folyamatosan bővíthető. Támogatja a felhasználót a munkafolyamatok optimalizálásában, a géphasználatban és a dokumentációra vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelésben, és így felkészíti a felhasználót a jövő követelményeire.

Munka a szakszerű, nyitott interfészekkel

A FENDT ONE integrálja az AGRIROUTER ™ adatcsere-platformot is. Így a felhasználó szabadon választhatja meg az operációs rendszereit és a gépeit, mivel nyílt interfészek állnak rendelkezésre a különböző rendszerek közötti adatcseréhez.

A mezőgazdasági termelők a bérvállalkozóiknak elküldhetik a terepi adataikat használatra, függetlenül a használni tervezett gépek gyártóitól. A FENDT gazdaságok mindig teljeskörűen rendelkeznek az adataik felett, mivel az AGRIROUTER ™ nem tárolja az adatokat, és a gazdálkodók maguk választják meg, hogy mely adatokat kívánják megosztani más rendszerekkel. A teljes folyamatra az európai általános adatvédelmi rendelet szigorú irányelvei vonatkoznak.

Ergonomikus kezelés

A FENDT 314 VARIO új működési filozófiájának megalkotása során az intuitív és egyéni működtethetőségre, valamint az ergonómiára összpontosítottak a fejlesztők.

Így az új multifunkciós joystick további funkciókkal került felszerelésre, és a keresztkapcsolókar ergonómiai szempontok alapján optimalizálták, így a különböző munkaeszközök működtetéséhez kevesebb fogásváltás is elegendő.

Az öt, teljesen szabadon programozható nyomógomb által a traktor személyre szabott kezelhetőségének lehetősége tovább növekedett.

A nyomógombok funkcióhoz rendelését az egyéni műveleti kezelő (Individual Operation Manager (IOM) vezérli. A jól átgondolt színkódrendszer segít a vezetőnek abban, hogy gyorsan megtanulja a traktor kezelését és elkerülje az üzemeltetői hibákat.

Továbbá 19 - a gyár által előre programozott nyomógomb - mint például az automata kormányzási rendszer aktiválása (be/ki) vagy a vészvillogó jelzőfény be- és kikapcsolása, valamint a szelepek átprogramozása az IOM-on keresztül - átprogramozható.

Az egyes funkciók különböző funkció-csoportokba kerültek felosztásra, amely csoportokhoz egy-egy szín került hozzárendelésre. A nyomógomb színe alapján a vezető azonnal láthatja, hogy ha a nyomógomb átprogramozásra került.

Kérésre az ismert keresztkapcsolókar mellett az új 3L joystick - három kezelői szinttel és 27 funkcióval is - hozzáférhető. A 3L joystickkel a FENDT CARGO és a mérlegfunkcióval is rendelkező FENDT CARGOPROFI homlokrakodó is kezelhető.

A multifunkcionális joystick mellett a 3L joystick is használható ISOBUS-os munkagépek és/vagy a traktorfunkciók vezérlésére. A 3L-os joystickon található további irányváltó-gomb lehetővé teszi a gyors és fáradhatatlan munkavégzést az egész nap során.

Háromszoros méretű kijelzőfelület új terminálokkal

A traktorterminál-funkciók számosságának növekedésével a felhasználók részéről megerősödött az igény a megjelenítő felület méretének növelésére. Ez az oka annak, hogy az új FENDT 314 VARIO az új működési filozófiájával három megjelenítési lehetőség kombinációját kínálja.

Ez egy új 9“-os digitális kormányoszlop-kijelzőből (Dashboard), egy 12“-os kartámaszon elhelyezett terminálból és egy - a fülketetőbe süllyesztett - opciós 12“-os terminálból áll.

A 12“-os terminálokon legfeljebb 6 szabadon konfigurálható csempe jeleníthető meg, miközben a Dashboard-terminálon valamennyi Guide funkció és valamennyi a közúti közlekedéshez szükséges gépfunkció megjeleníthető.

A digitális Dashboard kijelző kényelmesen, egy az ülés kartámláján elhelyezett tekerő-nyomótárcsán keresztül vezérelhető. A kényelmesebb kezelhetőség érdekében a 12“-os terminálok érintőképernyős módban is használhatók.

A 12“-os „tető-terminál“ közúti közlekedés során a jobb kilátás érdekében félig a tetőbe tolható fel. Az alsó látható terminálfélben továbbra is láthatók maradnak olyan funkciók, mint a klíma és az INFOTAINMENT.

A három terminál kombinációja lehetővé teszi a járművezetők számára a kijelző-felületek testre szabását és a számos funkció jobb áttekintését.

INFOTAINMENT csomag 4.1 Soundsystemmel

A FENDT opcionálisan információs és szórakoztató csomagot, mélysugárzót is tartalmazó 4.1 hangrendszert kínál. Az információs és szórakoztató csomag tartalmaz egy telefonkihangosítót, melynek nyolc mikrofonja van a tetőkárpitba szerelve. A mikrofonok speciális elrendezésének köszönhetően a gépkezelő összes munkapozíciójában kiváló hangminőség érhető el. A kényelmes működés érdekében a vezérlés a terminálon keresztül történik. Az AM / FM állomásokon kívül digitális rádióállomások is foghatók, és külső hangforrások is lejátszhatók Bluetooth, USB vagy AUX-in kapcsolaton keresztül. Két antennát integrálnak a vezetőfülke ablakaiba 90 fokban egymáshoz képest elfogatva, ezáltal nagyon jó és biztonságos a rádióadások vétele.

Innováció a hatékony és kényelmes munkához

A traktor és a talaj közötti optimális erőátvitelt garantálja a rugózott mellső tengely, amely a jövőben a traktor alapfelszereltségei közé tartozik.

Az elektronikusan vezérelt viskotronic-ventilátor csendesebb és hatékonyabb, mert a szükséges hűtőteljesítménynek megfelelően vezérelt.

A saját hidraulikus funkcióval rendelkező mellső munkagépek kényelmesebb fel- és leszereléséhez (mint pl. a hidraulikusan billenthető oldalborítás a frontkaszákhoz), a FENDT 314 VARIO a jövőben kettős működésű (DW) hidraulika vezérlőszeleppel rendelkezik a traktor elején.

2019 novemberi Agritechnica kiállítástól kezdődően az új FENDT 314 VARIO topmodell PROFI és PROFIPLUS felszereltségi szintek mellett már rendelhető. FENDT ONE kezdetben Németországban, Franciaországban és az Egyesület Királyságban kerül bevezetésre, majd később fokozatosan valamennyi országban.

 

Fordította: Kresz Gábor, FENDT referens / AXIÁL Kft.
Forrás és kép: AGCO / FENDT