Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

Az újdonságokon és gépcsodákon túl számos szolgáltatást is fejlesztenek a gazdáknak2019-02-05

Nagyszabású sajtóbejárást szervezett az egyik legnagyobb hazai agrárinterátor vállalat a 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon. A KITE Zrt. a saját pavilonjában fogadta a tucatnyi újságírót és fotóst, hogy szakértői segítségével bemutassa a nádudvari központú cég tevékenységét.

 

2019-ben az innováció volt a főszerepben a KITE Zrt. pavilonjában. A bemutatón látott gépeknél természetesen a digitális eszközök és megoldások is jelen voltak. A kiállítási terület a KITE Gépéletút szerint került felosztásra. A legújabb műszaki fejlesztések is azt szolgálták, hogy bemutassák, a mezőgazdaság ma már elképzelhetetlen a modern eszközök nélkül.

A 2019-es mottó: jelen vagyunk a jövőben

Orbán Ernő, a gépkereskedelmi üzletág igazgatóhelyettese szerint a cég élen jár abban, hogy a gépekbe beépített technológiákat a gazdák megfelelően ki tudják használni a termelésük során. A Gépéletút nem is a gépvásárlással kezdődik, hanem az előzetes igények feltárásával és megismerésével. Aztán kerülhet a személyre szabott gép a gazdákhoz. A beruházás megvalósításához finanszírozási segítséget nyújtanak, akár régi gépek beszámításával, akár terményfelvásárlással egybekötött üzleti megoldással. A KITE Hiteliroda az első 8 évében, 2010-2018-ig 135 milliárd forint finanszírozását segítette.

Bemutatták, hogyan gondolkodnak a gépértékesítésről

A KITE Zrt.-nél egy adott gép megvásárlása azzal kezdődik, hogy a gazdálkodó egy piaci áttekintés után megtalálja a fellelhető összes gép közül a számára legmegfelelőbbet. Ezek után, amennyiben lehetősége nyílik rá, kipróbálja a kiválasztott gépet a KITE Bérgép szolgáltatásával. Majd mielőtt a vásárlás mellett dönt, megvizsgálja a finanszírozási lehetőségeket is a KITE Hiteliroda kínálatából. Ám a történet nem ér véget a gépvásárlással. Mérlegelni kell azt is, hogy rendelkezésre állnak-e a megvásárolt beruházási eszközhöz képzések, oktatások, hogy a gépekből és így a gazdaságából a legtöbbet tudja kihozni? Van-e megfelelő szerviz- és alkatrész-ellátás, valamint szükséges-e biztosítással csökkenteni a kockázatot? Előbbi célt a KITE Zrt. Műszaki Igazgatósága, valamint az Alkatrészüzletág kínálata szolgálja, a gazdaságra szabott és termeléséhez igazított személyes biztosítási ajánlatokat pedig a KITE Alkusz adja. Az új gépből pedig idővel használt gép lesz, amelyen, ha gyorsan és kényelmesen tud túladni a gazda, ismét tervezheti egy újabb gép megvásárlását. A műszaki beruházáshoz a már évtizedek óta fennálló szolgáltatási rendszer nyújt megbízható hátteret. A kiállítási terület felosztása az ezekkel a szolgáltatásokkal kiegészített gépbeszerzés ciklikus folyamatát, vagyis a KITE Gépéletutat jelenítette meg.

A bejáráson elsőként a gépkereskedelmi üzletág szántóföldi gépértékesítési osztályvezetője, Kiss Sándor emelt ki olyan elemeket a gépportfólióból, amelyek valamilyen különleges, vagy új tulajdonsággal rendelkeznek. Az első blokk a JCB anyagmozgató gépeké volt; egy csúszókormányos rakodó például azért unikális, mert úgy lehet beszállni, hogy nem kell átlépni a gémen, hanem egy oldalajtón teheti meg azt a gépkezelő. A másik kiemelt gép a 2018-ban megjelenő JCB Agri Pro 560-80-as típusú teleszkópos rakodó volt, ami 6 tonna emelési kapacitással 8 méter magasra is képes anyagokat mozgatni.

 

kite-2019-jcb 2

 

A klasszikus zöld-sárga hadsereg: új John Deere lóerőtartomány

Az AgrárgépShow-n is kiemelt figyelmet kaptak a John Deere traktorok, mindegyik sorozatból állítottak ki egy erőgépet. Könnyű univerzális és nehéz univerzális traktorok tömkelege áll a gazdák rendelkezésére, ráadásul a KITE Zrt. szélesíti a partneri kört. Igyekeznek a nagy- és a közepes gazdaságok mellett a kisebb telepek kiszolgálását is ellátni. Ebben a 100 lóerős szegmensben az 5M sorozatú traktorok segítik a termelők munkáját. John Deere-ből ilyen lóerőtartományt ilyen áron eddig nem lehetett Magyarországon kapni.

 

kite-2019-jd 5090m

 

A nagyobb területen dolgozó gazdák számára a továbblépési lehetőséget pedig nem a kerekes traktorok, hanem a más járószerkezetű gépek jelentik, mint például a 9620 RX törzscsuklós, 620 lóerő teljesítményű gumihevederes traktor. Az erőgép 28 tonnáig súlyozható, amit a hagyományos traktorok esetében szinte lehetetlen elérni.

 

kite-2019-jd 9620rx

 

A betakarítógépek közül az S770-es kombájnt állították ki. Az új, rotoros szegmensben a cég piacvezető Magyarországon, mellette a szálastakarmányt betakarító gépsort szerepeltették: 3 darab bálázóval.

 

kite-2019-jd s770 kombájn

 

Munkagépek, öntözés és szolgáltatás

A következő állomás a munkagépeké volt, ahol a kisebb és a nagyobb területen gazdálkodók igényeire szabott eszközök sorakoztak akár a forgatásos talajművelés, akár a mulcsművelés, vagy a sávos technológia alkalmazóinak. A növényvédelem és a növényápolás gépei között önjáró és vontatott permetezőket, mellettük pedig precíziós vetőgépeket lehetett látni.

 

kite-2019-jd 1765nt 8s szemenkénti vetőgép

 

A következő állomásnál Szendi Jenő öntözési üzletágvezető mondta el, hogy a csepegtetéstől a szántóföldi öntözésig lefedik a technológiát, ami közül két újdonságot vittek ki a budapesti AgrárgépShow-ra: az egyik a saját márkás KITE öntöződob, ami ellenőrzött gyártás és specifikáció következtében magasabb minőséget tud hozni, mint a hazai piacot uraló olasz termékek. A másik újdonság egy lineáris, körforgó öntözőberendezés, ami viszonylag lassú mozgású, 20-120 métert tesz meg óránként. Ez néhány esetben hátrány, ezért kifejlesztettek hozzá egy olyan hajtóműrendszert, ami meg tudja négyszerezni ezt a sebességet.

 

kite-2019-kite dob