Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

A KVERNELAND KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁSA A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG JEGYÉBEN: PUDAMA2023-12-08

A magas és kiszámíthatatlan input-alapanyagárak, valamint a Green Deal keltette kihívásokra adott válaszként a Kverneland, a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemével karöltve, kifejlesztette a PUDAMA rendszert szemenkénti vetőgépeire. Az alapelgondolás alapjául a „hozzuk ki a maximumot” immáron klasszikusnak mondható szlogenje is állhatna, és valóban, a cél annak meghatározása volt, hogy megtalálják azt a határt, ameddig le lehet csökkenteni a kijuttatott műtrágya mennyiségét a terméshozam csökkenése nélkül. Ezt pedig csak célzott, szakaszos kijuttatással lehet megvalósítani.

 

A „hogyan” kérdésre pedig, az oda juttassunk műtrágyát, ahová vetőmagot is tettünk észszerű, és egyben legegyszerűbb választ adták a fejlesztők, ami több év szántóföldi tesztjei eredményein alapszik. Dr. Max Bouten, a Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén végzett kutatása alapján bebizonyosodott, hogy a PUDAMA rendszerrel 25% műtrágyamennyiséget tud a gazdálkodó megspórolni a hagyományosan, sorba kijuttatott műtrágyarendszerrel összehasonlítva, a terméspotenciál változása nélkül. Ez a gyakorlatban úgy értendő, hogy ha a gazdálkodó 150 kg/ha műtrágyát kíván kijuttatni vetés közben, akkor a szakaszos kijuttatás eredményeként elegendő lesz 112,5 kg/ha mennyiséget kijuttatni. A PUDAMA hatékonyabban használja fel az erőforrásokat, és hozzájárul a növényi alapú élelmiszerek fenntarthatóbb előállításához, valamint a talaj, a víz és a levegő védelméhez.

 

agronaplo_kukorica_kukoricastrategiak_kverneland_4
Pudama-kijuttatás a gyakorlatban

 

De miben különbözik ez a rendszer a hagyományos rendszerekhez képest?

A Pudama rendszer felépítését tekintve hasonló a hagyományos rendszerekhez. Az adagolóelemtől légrásegítéssel jut a csőrendszeren keresztül a műtrágya a csoroszlyához. A szakaszos kijuttatáshoz azonban szükség van egy szerkezetre, ami összegyűjti a műtrágyát a megfelelő adagolási pillanatig. Ez a valóságban egy kefés szerkezettel valósul meg, ami a műtrágyacsoroszlya felett kapott helyet. Innen, a vetőgépen lévő sűrített levegős tartályból érkező „nyitó” légáramlat nyitja a kefés szerkezetet, és juttatja a műtrágyát a barázdába, a mag érkezési helyétől 5 cm-el eltolva, és 5 cm-el a vetési mélység alá. Az indító légáramlat a mag ellenőrző szenzorral van szinkronizálva a pontos kijuttatás érdekében.

 

agronaplo_kukorica_kukoricastrategiak_kverneland_2
Szakaszos műtrágya-kijuttatás a PUDAMA-val

 


A műtrágya-adagoló egység már adott volt, hiszen a Kverneland szemenkénti vetőgépei eddig is felszerelhetőek voltak hidromotoros adagolással, ami alkalmassá tette a gépet térkép alapján történő, változó dózisú kijuttatásra. Az új koncepció ezen a már jól bevált alapokon nyugszik, az adagolást a hidraulikus adagoló egység látja el. Az új koncepció egy új műtrágyacsoroszlya megvalósítását is szükségessé tette. A hagyományos kéttárcsás műtrágyacsoroszlyáról lekerült a második tárcsa, és a pontos mélységtartás érdekében kapott egy mélységtartó kereket, hasonlóan a vetőkocsi mélységtartó mechanizmusához. Az egytárcsás kivitel kisebb talajbolygatása, nedves körülmények között is, pontos mélységtartást tesz lehetővé.

A PUDAMA rendszer elsőként a Kverneland Optima TF Profi SX vontatott, nyomott levegős, nagy sebességű vetőgépére lett optimalizálva, ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a rendszer alkalmas 25 műtrágya folt/másodperc kijuttatására, vagyis 15 km/h-s sebesség feletti vetést tesz lehetővé.

 

Nagyfokú megtakarítás


Az olyan technológiával rendelkező gépek esetén, mint az Optima TFprofi SX PUDAMA precíziós vetőgép, a gazdálkodók jelentős összeget takaríthatnak meg a műtrágya-, szállítási és munkaköltségek csökkentésével. Például, ha egy 300 ha kukoricával rendelkező gazda hagyományos módon 150 kg/ha DAP 18-46-ot használ fel, akkor a PUDAMA rendszerrel 37,5 kg/ha műtrágyát takaríthat meg. Ez 7.875 €* megtakarítást jelenthet a 300 hektáron.

 

agronaplo_kukorica_kukoricastrategiak_kverneland_5

 

Globálisan nézve a számokat, Németországban a jövőben akár 81 000 tonna műtrágyát lehetne megtakarítani a PUDAMA rendszerrel, ami azt jelentené, hogy 16 200 tonnával kevesebb tiszta nitrogén és foszfát kerülne felhasználásra. Ez a jelenlegi éves felhasznált műtrágya 25%-os megtakarításának felel meg, ugyanolyan magas termésszint mellett.

A műtrágya-megtakarítás védi a környezetet azáltal, hogy csökkenti az erőforrás-felhasználást, beleértve a műtrágyagyártáshoz szükséges energiát, miközben csökkenti a mezőgazdasági termelés költségeit és biztosítja az élelmiszertermelést.

(*Forrás: index mundi: Price DAP 700 €/t 2021. október)


Ennek az innovációnak az elismeréseként a PUDAMA elnyerte az NRW Efficiency Award 2021 díjat az erőforrás-takarékos termékfejlesztésért, a környezetbarát gyártásért és a termék élettartama alatti csökkentett környezetterhelésért, valamint az átfogó újrahasznosíthatóságért.

A Pudama rendszer immáron teljeskörűen elérhető a vontatott, TF Profi SX vetőgéphez, és limitált darabszámban a függesztett, paralel hidraulikus csukású Optima F vetőgéphez.

 

 kverneland logo

facebook_logo   youtube_logo   internet_logo