Szakmai fórum mezőgazdasági gépész, géptechnikus és gépjavító szakos középiskolásoknak

A Fendt öntisztító légszűrője megnyerte a DLG ezüstérmét2021-12-15

December 7-én a Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) újdonságokkal foglalkozó bizottsága az öntisztító légszűrőrendszert az „Agritechnica 2022 -Ezüst Innovációs Díjjal” tüntette ki. Az öntisztító légszűrő a Fendt 900 Vario és Fendt 1000 Vario szériák számára hozzáférhető.

 

"A 296-517 LE teljesítményű Fendt traktorok a nagy mezőgazdasági üzemekben dolgoznak a világ minden táján. Ezek a gépek nagyon népszerűek az ügyfelek körében Dél-Amerikától Ausztráliáig. E területeken a talajok általában szárazak és sok a por. Az automatikus vezérlésnek köszönhetően az öntisztító légszűrő rendszerrel a járművezetők megszakítás nélkül dolgozhatnak. Továbbá a rendszeres automatizált légszűrőtisztítás növeli a gép élettartamát - ügyfeleink legnagyobb megelégedésére" - mondta Christoph Gröblinghoff, az AGCO/Fendt Igazgatóságának elnöke.

 

news-3-high

 

Öntisztító légszűrő rendszer Fendt nagy traktorokhoz 

 news-4-high  news-5-high
Öntisztító légszűrő a Fendt 900 Vario gépben
Öntisztító légszűrő a Fendt 1000 Vario gépben

 

Azon régiók számára, ahol különösen nagy a porképződés a Fendt az első gyártó, amely opcionálisan öntisztító légszűrőt kínál közvetlenül a gyárból. A szűrőrendszer a folyamatos porelszívást a szűrő aktív tisztításával kombinálja egy 30 másodperces tisztítási ciklusban. A szűrőben felgyülemlett port a jármű mozgása közben fújják ki, ami kiküszöböli a kézi szűrőtisztítással járó állásidőt. A tisztítási ciklus során a szűrő kétszer kerül kifújásra, minden alkalommal tíz másodperces elő- és utótisztítási ciklussal.

A légszűrő saját 12 baros sűrített levegőtartállyal rendelkezik. A sűrített levegő áramlását mágnesszelep vagy impulzusszelep vezérli. Röviddel a kifúvás előtt a ventilátor fordulatszáma megemelkedik, majd egy rövid ideig emelt fordulaton jár. Ez fokozza a tisztítóhatást. A tisztítást a terminál egy felugró ablakkal jelzi, és manuálisan, vagy kívánság szerint teljesen automatikusan is elvégezhető. A szűrő élettartama körülbelül két év. A rendszerhez egy speciálisan kifejlesztett szűrőbetétre van szükség.

Magyarországon immáron három darab gép került megrendelésre e rendszerrel. További információt a Fendt erőgépekkel kapcsolatban az AXIÁL Kft. területileg illetékes gépértékesítő munkatársaitól kaphat!

 

news-7-high

 

Fordította: Kresz Gábor, Fendt referens, AXIÁL Kft.
Forrás, kép: Fendt